Σου αρέσει το σουσάμι; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις να φτιάξεις το κοτόπουλό σου με αυτόν τον τρόπο. Έχει ένα εσάνς ασιατικής κουζίνας και πολύ έντονο άρωμα σουσαμιού.
Εγώ το συνοδεύω με σωταρισμένα λαχανικά και κινόα, τα οποία θα σου δείξω πώς τα φτιάχνω. Έτσι, θα έχεις μία ισορροπία με όλα τα θρεπτικά στοιχεία των λαχανικών και τους υδατάνθρακες της κινόα σε συνδυασμό με την υψηλή διατροφική της αξία. Το ξέρεις ότι η κινόα έχει 21% υδατάνθρακες , 4% πρωτεϊνη και πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από το ρύζι;
Δε σε έπεισα; Εντάξει, μπορείς να το συνοδεύσεις και με ρύζι όλων των ειδών ή ακόμα και με πατάτες τηγανιτές αν θέλεις να το ρίξεις λίγο έξω.

Σουσαμένιο κοτόπουλο με λαχανικά και κινόα
ΥΛΙΚΑ
- ¾ φλ. κινόα
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- 3 φλ. μπρόκολο (περίπου μισό κιλό)
- 3 φλ. φασολάκια πράσινα (περίπου μισό κιλό)
- 2 μεγάλα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σως
- ¼ φλ. νερό ή ζωμός
- ¼ φλ. tamari
- ¼ φλ. μέλι
- 1 κ.σ. σησαμέλαιο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 2 κ.γ. αλεύρι ολικής άλεσης
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ξεκινάμε με την κινόα. Την ξεπλένουμε καλά και τη βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι με 1,5 φλιτζάνι νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και την αφήνουμε να βράσει με το καπάκι κλειστό για περίπου 15 λεπτά. Η κινόα είναι έτοιμη όταν έχει πιει όλο το νερό της και έχουν σκάσει οι σπόροι της.
- Παράλληλα, πλένουμε το μπρόκολο και τα φασολάκια (εγώ τα παίρνω κατεψυγμένα, είναι νοστιμότατα και βιολογικά, μεγάλη ευκολία) και τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok και σωτάρουμε τα λαχανικά για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
- Βγάζουμε τα λαχανικά από το τηγάνι και λαδώνουμε πάλι λίγο αν έχει στεγνώσει. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το αλατοπίπερο και την πάπρικα. Το σωτάρουμε για 7-8 λεπτά, ψηθεί μέχρι μέσα και να ροδίσει λιγάκι.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σως και τη ρίχνουμε στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να δέσει η σως με το κοτόπουλο. Σερβίρουμε σε μπολ μαζί με τα λαχανικά και την κινόα, πασπαλίζοντας με καβουρντισμένο σουσάμι. Γιάμι!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για meal prep. Mπορείς να φτιάξεις 5 μερίδες, να τις βάλεις σε ταπεράκια στο ψυγείο για όλη την εβομάδα ή να τις πάρεις μαζί σου στη δουλειά.

Το έφτιαξες;
Πες μου πώς έγινε! Σου πέτυχε; Σου άρεσε; Άφησε το σχόλιό σου παρακάτω και κάνε με tag @avokadogr στο Instagram — θέλω πάρα πολύ να δω την εκδοχή σου!
Αν σου άρεσε η συνταγή, πάτα την καρδούλα από κάτω για να το ξέρω! Μπορείς επίσης να τη μοιραστείς με τους φίλους σου στα social media αν έχεις όρεξη, είναι όλα εδώ κάτω ↓