Μια δροσερή και ελαφριά συνταγή, ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι για ένα μεσημεριανό τσακ-μπαμ ανάμεσα στις βουτιές, που δε θέλουμε να μας βαρύνει, ή για ένα ελαφρύ βραδινό, στο μπαλκόνι, με τα τζιτζίκια να ακούγονται στο βάθος. Χωρίς τα κουνούπια.
Θα μοσχοβολήσει το σπίτι από τη στιγμή που θα βγάλεις τα υλικά στον πάγκο. Προσπάθησε να βρεις ωραίο φρέσκο βασιλικό, ο οποίος θα δώσει όλο το άρωμα. Βάλε μπόλικο, ρίξε και μέσα στο φαγητό, ρίξε και λίγο από πάνω. Οι ντομάτες είναι στην εποχή τους το καλοκαίρι, οπότε θα είναι τέλειες όποιες και να πάρεις. Εγώ έβαλα λίγες, εσύ βάλε λίγο περισσότερες αν θέλεις. Και την ώρα που θα στύψεις το λεμόνι μαζί με την παρμεζάνα (σπόιλερ αλέρτ), ε εκεί θα γίνει χαμός.

Βίδες ολικής άλεσης με λαχανικά
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βγάζουμε στον πάγκο μας όλα αυτά τα χρώματα και τα αρώματα. Φέρνουμε το βασιλικό κοντά στη μύτη μας και μυρίζει τόσο ωραία που μας ξεπερνάει. Κόβουμε τα λαχανικά. Ξαναμυρίζουμε το βασιλικό. Τι τέλειο πιάτο που θα φτιάξουμε!
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°. Βάζουμε τα τοματίνια και τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί ή στη σχάρα με λαδόκολλα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα και με λίγο βασιλικό (εδώ αν θέλουμε βάζουμε αποξηραμένο βασιλικό). Τα ψήνουμε ένα τεταρτάκι, μέχρι τα τοματίνια να "σκάσουν" και τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν. Κοιτάμε κάθε τόσο από το τζάμι του φούρνου με ανυπομονησία.
- Όσο τα λαχανικά ψήνονται, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα ολικής άλεσης θέλουν λίγο παραπάνω βράσιμο από τα λευκά, περίπου 11-12 λεπτά. Περίμενε! Πριν τα στραγγίξουμε, παίρνουμε με μία κουτάλα λίγο νερό και το κρατάμε σε ένα μπολ. Οκ; Ωραία, τώρα τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Έτσι όπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά, στύβουμε το λεμόνι, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Αν τα ζυμαρικά μας φαίνονται λίγο στεγνά, προσθέτουμε λίγο νεράκι από αυτό που κρατήσαμε και τα ξανανακατεύουμε. Προσθέτουμε κι άλλο νεράκι ανάλογα με την υφή. Δε θέλουμε να γίνει σούπα, αλλά θέλουμε να έχει λίγη υγρασία.
- Τέλος, προσθέτουμε τα λαχανικά που ψήσαμε στο φούρνο. Δεν πιστεύω να τα ξεχάσαμε και να κάηκαν, ε; Αν έχουν βγάλει και ζουμάκι στο ταψί, το αδειάζουμε κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα. Γενικά, όπως καταλαβαίνεις, θέλουμε να είναι ζουμερό το πιάτο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, αλατίζουμε και λίγο και έτοιμο! Σερβίροντας πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο βασιλικό για έξτρα δροσιά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το έφτιαξες;
Πες μου πώς έγινε! Σου πέτυχε; Σου άρεσε; Άφησε το σχόλιό σου παρακάτω και κάνε με tag @avokadogr στο Instagram — θέλω πάρα πολύ να δω την εκδοχή σου!
Αν σου άρεσε η συνταγή, πάτα την καρδούλα από κάτω για να το ξέρω! Μπορείς επίσης να τη μοιραστείς με τους φίλους σου στα social media αν έχεις όρεξη, είναι όλα εδώ κάτω ↓