Εντάξει, τα μπέργκερ και σε ποιον δεν αρέσουν; Είναι το απόλυτο comfort food. Το κρέας, όμως, προσωπικά δεν είναι και η καλύτερή μου και αυτά τα μπιφτέκια που είναι σαν κρέας αλλά δεν είναι κρέας δε μου λένε τίποτα και έχουν ένα σωρό επεξεργασμένα συστατικά. Έτσι, έχω βγει σε αναζήτηση συνδιασμών για παρασκευή του πιο τέλειου και υγιεινού vegan burger με απλά υλικά. Αυτός είναι ένας από αυτούς. Θα φτάσουμε και στο τέλειο, πού θα πάει;

Vegan burger με ρεβίθι και καλαμπόκι
ΥΛΙΚΑ
- 1¼ φλ. ρεβύθια
- ¾ φλ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
- ¼ ματσάκι μαϊντανός
- ¼ κ.γ. πάπρικα
- ¼ κ.γ. κόλιανδρος σε σπόρους
- ¼ κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης και λίγο έξτρα για το ζύμωμα
- λίγο αλάτι
- ξύσμα από ½ λεμόνι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Το μόνο χρονοβόρο κομμάτι αυτής της συνταγής είναι το βράσιμο των ρεβιθιών, έχει δηλαδή λίγο περίμενε. Αν πάρεις κατεψυγμένα, δε χρειάζονται ούτε μούλιασμα ούτε τίποτα. Βάζεις τα ρεβίθια στην κατσαρόλα, ανάβεις το μάτι και σε μία ωρίτσα είναι έτοιμα. Αφού το κάνεις αυτό, δεν έμεινε και τίποτα. Μαζεύεις τα υπόλοιπα υλικά, βγάζεις το μπλέντερ από το ντουλάπι και ξεκινάμε.
- Ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβίθια και το καλαμπόκι στο μπλέντερ, μαζί με το μαϊντανό, κρατώντας μερικά φυλλαράκια για να τα βάλουμε μέσα στο burger μας στο τέλος. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλεύρι και το ξύσμα του λεμονιού.
- Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δε χρειάζεται να γίνει λείο, θέλουμε να έχει και μερικά κομματάκια.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας ή ένα ξύλο κοπής με λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε 4 μπιφτέκια πάχους 1-2 εκ. Αλευρώνουμε τα χέρια μας συχνά και ρίχνουμε και επιπλέον αλεύρι όποτε χρειάζεται, για να μην κολλάνε. Τα βάζουμε το ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε, ζεσταίνουμε λίγο λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο) σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα μπιφτέκια προσεκτικά στο τηγάνι και τα ψήνουμε περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Φτιάχνουμε το burger μας με ό,τι συνοδευτικά υλικά τραβάει η όρεξή μας, από το κλασσικό μαρούλι-ντομάτα-κέτσαπ μέχρι τα πιο εξεζητημένα, ή απλά με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο μας.
Το έφτιαξες;
Πες μου πώς έγινε! Σου πέτυχε; Σου άρεσε; Άφησε το σχόλιό σου παρακάτω και κάνε με tag @avokadogr στο Instagram — θέλω πάρα πολύ να δω την εκδοχή σου!
Αν σου άρεσε η συνταγή, πάτα την καρδούλα από κάτω για να το ξέρω! Μπορείς επίσης να τη μοιραστείς με τους φίλους σου στα social media αν έχεις όρεξη, είναι όλα εδώ κάτω ↓