Τα δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι θεωρούνται ευρέως από τις πιο υγιεινές επιλογές για πρωινό. Όμως το ξέρεις ότι δεν είναι όλα τα δημητριακά υγιεινά; Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευασμένων δημητριακών είναι γεμάτα ζάχαρη και άλλες αρωματικές ύλες. Ακόμα και άλλες, πιο υγιεινές επιλογές, που αναφέρουν ότι είναι με βρώμη και διάφορα άλλα καλά πράγματα, στην ουσία έχουν βρώμη και όλα τα καλά αυτά πράγματα σε συνδυασμό με ζάχαρη, αλεύρι και άλλα όχι τόσο καλά πράγματα.
Αν λοιπόν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου granola στο σπίτι, με φρέσκα υλικά, χωρίς καθόλου αλεύρι και ζάχαρη, μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα! Στη συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνουμε μία απλή granola με καρύδια, η οποία είναι από τις πιο υγιεινές που μπορείς να κάνεις. Μπορείς όμως να την αλλάξεις ανάλογα με τα γούστα σου και να την εμπλουτίσεις με ό,τι υλικά θέλεις και έχεις στο σπίτι σου.
Τα βασικά υλικά που θα βάλεις σίγουρα είναι οι μπανάνες, το λάδι καρύδας, η βρώμη και το μέλι. Από εκεί και πέρα, αυτοσχεδίασε! Μπορείς να βάλεις ό,τι ξηρούς καρπούς θέλεις αντί για καρύδια. Μπορείς να βάλεις αποξηραμένα φρούτα. Εννοείται ότι μπορείς να βάλεις κομματάκια μαύρης σοκολάτας ή ωμού κακάο – και να το κάνεις, γιατί η σοκολάτα μας ομορφαίνει τη ζωή. Εγώ θα σου δείξω τη φιλοσοφία και εσύ δώσ’του να καταλάβει.
Μπορείς να τη φας με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα για πρωινό ή σνακ. Μπορείς να ρίξεις λίγο πάνω στο παγωτό σου για λίγη κρατσανάδα. Μπορείς να τη φας σκέτη σαν ποπ-κορν όταν βλέπεις ταινία. Γενικά μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, μη ρωτάς κανέναν.
Μην ξεχάσεις να γράψεις κάτω στα σχόλια πώς σου αρέσει να τρως τη granola σου, τις τυχόν παραλλαγές που έκανες και πώς σου φάνηκαν!

Σπιτική granola με καρύδια
ΥΛΙΚΑ
- 2 μπανάνες όσο πιο άγουρες γίνονται
- ⅓ φλ. λάδι καρύδας
- ⅓ φλ. μέλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 3-4 φλ. βρώμη
- 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C. Βάζουμε μέσα τις μπανάνες μαζί με τη φλούδα και τις ψήνουμε για λίγο μέχρι να γίνουν καφέ απ' έξω. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι για να μπορούμε να τις πιάσουμε και να τις ξεφλουδίσουμε. Δε σβήνουμε το φούρνο, θα βάλουμε τη granola σε λίγο.
- Μόλις οι μπανάνες έχουν κρυώσει λιγάκι, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, το μέλι, την κανέλα και το αλάτι και χτυπάμε για να αναμειχθεί κάπως το μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα 3 φλ. βρώμης. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί η βρώμη με το μείγμα της μπανάνας.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Τέλος, προσθέτουμε λίγο λίγο από την υπόλοιπη βρώμη, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κολλάει και να σχηματίζει γρομπαλάκια.
- Απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά. Το βγάζουμε και το ανακατεύουμε, σπάζοντας τα μεγάλα κομμάτια, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσέχουμε να μη μας σκουρύνει πολύ και καεί.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να γίνει η granola μας τραγανή. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αν αφού κρυώσει εντελώς δεν είναι όσο τραγανή θα τη θέλαμε, τη βάζουμε στο φούρνο στους 150°C για λίγη ώρα ώστε να φύγει η υγρασία.
- Όταν η granola έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τη βάζουμε σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τη διατηρούμε στο ντουλάπι. Αν θέλουμε να την κρατήσουμε για περισσότερο καιρό, που αμφιβάλλω, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Το έφτιαξες;
Πες μου πώς έγινε! Σου πέτυχε; Σου άρεσε; Άφησε το σχόλιό σου παρακάτω και κάνε με tag @avokadogr στο Instagram — θέλω πάρα πολύ να δω την εκδοχή σου!
Αν σου άρεσε η συνταγή, πάτα την καρδούλα από κάτω για να το ξέρω! Μπορείς επίσης να τη μοιραστείς με τους φίλους σου στα social media αν έχεις όρεξη, είναι όλα εδώ κάτω ↓