Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι τα αυγά μου θέλω οπωσδήποτε να έχουν μέσα αβοκάντο. Γενικά το ιδανικό πρωινό μου περιλαμβάνει αβοκάντο και αυγά. Όταν τρώω έξω και στο μενού έχει διάφορα πιάτα που έχουν αβοκάντο αλλά όχι αυγά, ή έχουν αυγά αλλά όχι αβοκάντο, ε εκνευρίζομαι λίγο. Τα τελευταία δύο χρόνια, πηγαίνω κάθε Σάββατο στο ίδιο μέρος για brunch και παραγγέλνω ποσέ αυγά με σολομό, στο οποίο τους λέω να προσθέσουν και αβοκάντο, γιατί χωρίς αβοκάντο brunch δε γίνεται. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να παραγγείλω κάτι άλλο και, ενώ το αποφασίζω, μόλις έρχονται να πάρουν την παραγγελία βγαίνει αυτόματα από το στόμα μου το συνηθισμένο.
Μετά, λοιπόν, από αυτήν την εισαγωγή και όντας σίγουρη ότι με θεωρείς ήδη ημίτρελη, μπαίνω στο θέμα. Τον τελευταίο καιρό που δε βγαίνουμε για brunch λόγω καραντίνας και επειδή θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου open-minded τύπο, έχω ξεκινήσει να δοκιμάζω επιλογές πρωινού που δεν περιέχουν αυτό το – κατ’ εμέ – αδιαίρετο δίδυμο. Κάπως έτσι προέκυψε και αυτό το πιάτο (και πολλά άλλα, που θα τα μοιραστώ εν καιρώ).
Η ντομάτα, που λες, ταιριάζει απίστευτα με το σολομό. Δεν το είχα σκεφτεί παλιότερα και νομίζω ότι δεν το έχω δει και πουθενά. Δοκίμασέ το. Φρόντισε όμως να τη βγάλεις από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν τη βάλεις στο πιάτο για να μην είναι κρύα, επειδή θα έχουμε ζεστό ψωμί – κρύα ντομάτα – ζεστά αυγά και θα χαλάσει όλη η σύνθεση. Θέλω να μου πεις πώς σου φάνηκε ο συνδυασμός, γιατί έχω κι άλλες συνταγές με ντομάτα και σολομό να ανεβάσω και αναρωτιέμαι αν όντως είναι ωραίο ή αν είναι μία ψευδαίσθηση της καραντίνας.

Αυγά ποσέ με σολομό και ντομάτα
ΥΛΙΚΑ
- 2 αυγά
- 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
- ½ ντομάτα κομμένη σε λεπτές φετούλες
- 2 φέτες καπνιστό σολομό
- αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς φτιάχνουμε τα τέλεια ποσέ αυγά. Εγώ ούτε ζελατίνα χρησιμοποιώ, ούτε στρόβιλο δημιουργώ μέσα στην κατσαρόλα. Μπορεί να μη γίνονται σούπερ στρογγυλά φωτομοντέλα τα αυγά μας, αλλά είναι το ίδιο νόστιμα και το ίδιο ζουμερά. Βράζουμε νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ή το βράζουμε στο βραστήρα και μετά το αδειάζουμε στο κατσαρολάκι) και ρίχνουμε μέσα μερικές σταγόνες ξύδι. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, έτσι ώστε να μην έχει καθόλου φυσαλίδες στο νερό. Σπάμε τα αυγά μας προσεκτικά ένα ένα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε απαλά στο νερό. Τα αφήνουμε περίπου 3 λεπτά και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Αν έχουν συγκρατήσει πολύ νερό, τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό ή πιάτο να στραγγίσουν για μερικά δευτερόλεπτα πριν τα βάλουμε στο φαγητό μας.
- Παράλληλα με τα αυγά, ζεσταίνουμε το ψωμί μας στη φρυγανιέρα ή στην τοστιέρα. Κόβουμε τη ντομάτα μας σε λεπτές φετούλες και τις απλώνουμε πάνω στο ζεστό ψωμί. Αλατίζουμε. Απλώνουμε από πάνω το σολομό και τέλος τα ποσέ αυγά μας. Ξανα-αλατίζουμε, αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι και το τρώμε αμέσως πριν κρυώσει!
Το έφτιαξες;
Πες μου πώς έγινε! Σου πέτυχε; Σου άρεσε; Άφησε το σχόλιό σου παρακάτω και κάνε με tag @avokadogr στο Instagram — θέλω πάρα πολύ να δω την εκδοχή σου!
Αν σου άρεσε η συνταγή, πάτα την καρδούλα από κάτω για να το ξέρω! Μπορείς επίσης να τη μοιραστείς με τους φίλους σου στα social media αν έχεις όρεξη, είναι όλα εδώ κάτω ↓